Internationaal zakendoen

Internationaal zakendoen kan een geweldige manier zijn om het bereik van je bedrijf te vergroten en nieuwe kansen te benutten. Het eerste dat je in gedachten moet houden, is dat niet alle landen gelijk zijn gemaakt als het gaat om zakendoen buiten je eigen land. De manier waarop landen hun economie reguleren, de sterkte of zwakte van hun valuta en hun houding ten opzichte van buitenlandse investeringen maken allemaal een groot verschil voor degenen die in het buitenland zaken willen doen. Het tweede waar je rekening mee moet houden als je internationaal zaken doet, is dat het anders is dan binnenlandse zaken. In het internationale zakendoen moet je je zorgen maken over zaken als wisselkoersen en culturele verschillen. Zorg er ten slotte voor dat je voldoet aan alle toepasselijke wet- en regelgeving van beide betrokken landen. Dit helpt ervoor te zorgen dat je tijdens het internationaal zakendoen geen juridische problemen krijgt.

 

Hoe werkt internationaal zakendoen?

Internationaal zakendoen is een complex maar boeiend vakgebied. Meestal zijn dit bedrijven die in meerdere landen actief zijn en producten of diensten verkopen aan klanten buiten hun thuismarkt. Het proces begint met een bedrijf in het ene land dat zijn producten of diensten in een ander land wil verkopen. Het bedrijf zal dan ofwel op zoek gaan naar een lokale distributeur of rechtstreeks aan klanten verkopen. Het proces eindigt wanneer die klanten betalen voor hun aankopen en het geld teruggaat naar het oorspronkelijke bedrijf. Met de toegenomen complexiteit van het opereren op meerdere plaatsen, worden deze bedrijven geconfronteerd met unieke uitdagingen. Als je van plan bent dit te doen, moet je je producten, diensten en strategieën aanpassen aan verschillende culturen en regelgeving.

 

Export of Import

Internationale bedrijven kunnen zowel exporteur als importeur zijn. Op het gebied van export zijn er exporteurs die producten of diensten in het buitenland verkopen, terwijl er importeurs zijn die goederen uit andere landen kopen voor wederverkoop in het binnenland. Simpel gezegd, exporteren is wanneer je producten of diensten naar een ander land verkoopt en importeren is wanneer je producten of diensten koopt uit een ander land. Sommige bedrijven zijn beide importeur-exporteurs. Ze importeren grondstoffen om afgewerkte goederen te vervaardigen voor lokale verkoop, terwijl ze ook afgewerkte producten naar het buitenland exporteren.

 

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten over internationaal zakendoen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.